Zoeken

Wat zijn de administratieve kosten bij aankoop van een woning?

Bij het aankopen van een nieuwe woning komen er nog heel wat kosten bij gekeken naast de aankoopprijs. In dit artikel bekijken we welke kosten er nog bijkomen.


Aankoopprijs van de woning

De grootste kost bij de aankoop van een woning.Registratierechten op een bestaande woning

Wanneer je een bestaande woning aankoopt, betaal je daar registratierechten op. Dit is een percentage die berekend wordt op de totale aankoopprijs van je woning.

Koop je een eerste en eigen woning, dan betaal je 3% registratierechten.

Koop je een 2de woning, dan betaal je daar 12% registratierechten op.


Btw voor nieuwbouwwoning

Wanneer is een woning nieuwbouwwoning? Een woning is nieuw tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikneming of bewoning. Voorbeeld: een woning die voor het eerst in 2022 in gebruik is genomen is nieuw tot en met 31.12.2024.


Dan kan het zijn dat je hierop btw zult moeten betalen. Op een nieuwbouwwoning wordt een percentage van 21% btw berekend op de totale aankoopbedrag.


Notaris- en administratieve kosten.

Indien je een woning koopt zal je aanspraak moeten doen op een notaris. Die zorgt dat er niets over het hoofd wordt gezien. Als openbare ambtenaar tekent de notaris dan ook het contract (notariële akte) mee.

Om die akte op te maken zijn er verschillende documenten nodig die de notaris zal opzoeken. Alle kosten die hiervoor gemaakt worden, wordt doorgerekend aan de koper.

Dit zijn de kosten die de notaris moet maken voor de opzoeken die hij moet doen. Het kan gaan om fiscale opzoekingen, hypothecaire opzoekingen,... Hoe complexer het dossier is hoe hoger deze kosten zullen oplopen.

Het loon van de notaris wordt ook het ereloon genoemd. Hierop betaal je ook nog eens 21% btw.


Hypotheekkosten

Een woning aankopen met gespaard geld is voor velen een droom. Vaak moet je een lening aangaan om je droomhuis aan te kopen. Hierop betaal je dan ook intresten.


Onroerende voorheffingen

Op je eigendom wordt je ook belast. Jaarlijks moet je onroerende voorheffingen betalen.

Deze belasting is afhankelijk van de aard van je woning. Er wordt een fictief huurbedrag bepaald voor jouw huis, dat het kadastraal inkomen (KI) wordt genoemd.


Andere kosten

Na de aankoop van je droomwoning is het dan ook belangrijk dat je die beschermt. Het zoeken naar een goede brandverzekering is dan ook aangeraden. Ook ben je nooit zeker dat je perfect je lening kan afbetalen, er kan zich altijd een toekomstige onverwachte gebeurtenis voordoen die het afbetalen van je lening kan blokkeren. Het is dan ook aangeraden om een schuldsaldoverzekering aan te gaan.

De voorgestelde verzekeringen zijn in theorie niet verplicht, maar toch raden we aan dit zeker te nemen. Ook kan de bank je verplichten om een verzekering aan te gaan voor het bekomen van een lening.bronnen:

- Welke verschillende kosten zijn er bij het kopen van een woning? (2020, 26 augustus). derick. Geraadpleegd op 23 februari 2022, van https://www.derick.be/blog/item/120-welke-verschillende-kosten-zijn-er-bij-het-kopen-van-een-woning


-